søndag den 5. februar 2012

Risotto med ærter, dild og parmesan



Når du laver en risotto, skal du være over den hele tiden. Det er ikke bare noget med at sætte ris over og koge. Risene skal mættes stille og roligt for at få et godt resultat. En risotto skal ikke være tør, men cremet.  Den skal serveres med det samme og smager skønt.
Man kan lave risotto med stort set alt lige fra skaldyr, svampe, laks, hakkede gulerødder, pølse, kylling og meget meget mere. Altså også en  ret, hvor man  kan udnytte rester. Her kommer mit bedste bud på en lækker risotto.

Til to personer skal du bruge:

1 hakket løg
ca. 200 g aborioris eller anden slags risottoris
ca. 1 liter kogende grøntsags- eller anden bouillon
lidt smør og olie til stegning
ca. 150 g friske bælgede ærter (dybfrosne går også fint)
frisk parmesan efter ønske
frisk dild efter ønske (snyd ikke for dilden, den gør en forskel!)

Varm lidt smør og olie i en rummelig gryde. Sauter løg og ris i ca. 2 minutter (løgnene må ikke bliver brune), alt imens der røres rundt. Tilsæt den kogende bouillon lidt efter lidt. Når væsken er væk tilsættes der lidt nyt, dette tager ca. 25 minutter. Rør hele tiden i gryden. Når risen er kogt al dente (møre, men med bid i) vendes ærterne, reven parmesan og dild i retten. Smag til med salt og peber. Pas på med saltet da bouillon kan være ret salt.

Brødrene Price ville uden tvivl tilføje en god klat smør til sidst.

Inspiration: Alt for Damerne 1999.

Tips: Er det gæstemad kan man lune tallerkenerne før serveringen - gæsterne sidder selvfølgelig på deres pladser og venter på maden.  Skal der være fest kan lidt bouillon erstattes af 1 glas tør hvidvin, men det er absolut ikke nødvendigt.

Parmesan: Fast ingrediens i mit køleskab. Jeg køber altid et stort stykke ægte parmesan, det er dyrt men også det bedste krydderi til mange retter. Pakker man osten ind i ostepapir (endelig ikke plastikpose eller almindeligt staniol), holder  den nærmest uendeligt i køleskabet. Den sidste gnalling kan man putte i en minestronesuppe og lade den koge med.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar